Friday, March 4, 2011

~ Mahu SenTiaSa Ceria???~

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuhh...‎~ (✿◠‿◠) (◕‿◕ ''') 

haii...semua??? apa khabar semua teman2ku sekalian???

haa...kali ni saya nak tanya anda, adakah anda rasa bahagia
sekarang?? gembira? ceria? suka? atau sebaliknya???
setiap orang mempunyai pandangan tersendiri.......
~ Hati yang GEMBIRA dapat membuatkan WAJAH berseri-seri..:-)


 Semua orang inginkan keceriaan, ceria melambangkan
kesegaran, positif, produktif, kejayaan, harmoni, damai
dan aman. Ceria adalah anugerah ALLAH S.W.T kepada hambanya
yang terpilih.

> Sebenarnya ceria berpunca dari hati. Hati yang tenang dapat
memancarkan nur cahaya ketenangan di raut wajah seseorang, anggota
badan dan panca indera. Hati yang ceria melahirkan jiwa yang
mantap dan bersungguh-sungguh. Keceriaan juga menjadi pemangkin
untuk tindakan yang positif.


Sifat ceria bukanlah semulajadi yang dapat dimiliki oleh semua orang.
Banyak faktor-faktor yang mempengaruhi seseorang yang menyebabkan mereka
memiliki sifat ceria atau sebaliknya. Bagaimanapun keceriaan adala satu
kemahiran psikologi yang dapat dilatih dan dibentuk.
Antara petua-petua untuk mendapatkan keceriaan adalah seperti:

1) PATUHI PERINTAH ALLAH S.W.T
2) BERDOA UNTUK CERIA
3) PROGRAMKAN DALAM MINDA SEBELUM TIDUR
4) MENCARI STRATEGI UNTUK CERIA
5) MEMBUAT KERJA SEBAIK MUNGKIN
6) MENGEMBIRAKAN ORANG LAIN
7) MENJAGA KESIHATAN
8) MENERIMA DIRI SENDIRI DAN ORANG LAIN SEADANYA TANPA SYARAT
9) MASALAH ITU BUKANLAH MASALAH SANGAT
10)BERFIKIRAN MATANG

Sebenarnya banyak lagi petua atau cara-cara untuk kita mendapatkan
keceriaan dlam hidup kita. Kadang2 kita terlalu ceria sangat pun x boleh
dapat membuatkan orang lain rasa dengki dengan kita. Jadi, apa yang penting
adalah biarkah ceria dalam kesederhanaan. Tidak terlalu taksub dan ceria
sampai boleh membuatkan orang lain muak dengan kita. Ceria untuk diri sendiri
lebih penting untuk kita terus hidup dalam keadaan yang tenang dan aman.



Seceria mana pun kita, kadang2 kita di uji dengan pelbagai masalah, kesulitan
dan sebagainya. Jadi, wajarlah kita mengharungi hidup ini dengan penuh kesabaran
dan ketabahan menghadapi nya... Memang susah untuk sentiasa menjadi ceria tapi
mencuba lebih baik dari tidak melakukan apa2.




Last sekali dalam hidup ini kita perlukan motivasi untuk diri sendiri dan do'a kepada ALLAH 
untuk kita sentiasa ceria dan senyum selalu.... biar sepahit mana pun dugaan yang datang dan menimpa
cubalah untuk menangani masalah tersebut.
Kongsilah keceriaan anda bersama insan tersayang atau teman2 anda 
atau kepada sesiapa saja yang ada di sekeliling anda untuk berkongsi 
apa yang anda rasa bahagia untuk membuatkan orang 
lain juga tumpang gembira..

 Insyaallah....  sekian....






2 comments:

En Hazwan & Cik Syazz said...

Hi
Kami da tkr nama dari http://photosnapproduction.blogspot.com
kepada nama baru kami
http://thecoklatcelup.blogspot.com
harap korang yang follow kami
add new URL kami kat dashboard blog and
juz tekan add kat kiri bawah
dan letak URL baru kami
Sekian ;)

PuTriAjA said...

Hi...Wan... lama x dengaq crite...

Dah cuba buka blog u alls tapi x boleh... dia keluar ni...

This blog is open to invited readers only
http://thecoklatcelup.blogspot.com/

It doesn't look like you have been invited to read this blog. If you think this is a mistake, you might want to contact the blog author and request an invitation.

~Mu$LiM@H SoLeH@H~

~Mu$LiM@H SoLeH@H~

~My Blog List~

~My Pets~

< didi>

Follow by Email

",)