Friday, July 23, 2010

Fazilat ~ Doa HAikal ~

Assalamualaikum sahabat2 ku sekalian....

Pejam celik, pejam celik sekarang dah 4 minggu aku kat puncak alam ni taw.. Tanggal 23hb 7 2010, bersamaan dengan 11 Syaaban, hari ni hari jumaat... Pagi tdi ade kelas OB(Organizational Behavior)... kul 10.30 a.m baru habis..balik kelas g makan bersama kawan2... pastu balik bilik tdo kejap... tgah ari maa call... besa la mak mana x ingat anak die nun jauh di mata kan??? mmg dlu kecik x penah renggang ng maa taw...bila da besar kena independent (berdikari-berdiri di atas kaki sendiri) betul x???... tp da biasa dah... maa selalu pesan kat saya agar jgn tinggal solat, mengaji dan pandai jaga diri di tempat orang...cam2 nasihat die bagi.. bleh di katakan maa call tiap2 minggu...kadang2 saya yag call klu rinduu sgt2 atau pun nk berkongsi masalah ker atau nk tanya hal2 agama ke ape ke... trima kasih maa.... rasa terharu dapat ibu/maa yang penyayang,cekal, tabah, peramah, pandai dlm hal2 agama,(guru mengaji masa kecik2 smpai sekarang) dan selalu bgi nasihat+pesanan......Jom nk share ngn korang ni... Korang nak taw x ape itu doa haikal??? klu besa dengar tu bagus la... doa tu ade 7 surah2 yang pendek yang dijadikan doa taw...

haaaa.... cam ni la keterangannyee...tp banyak lagi la page die... x pew.. meh nk citer.... pic ni serba sikit bukti pasal fazilat doa haikal ni la....

Mungkin korang tahu mungkin korang x tahu... x pew... kite kongsi la ekk... yg buruk dtg dari saya, yg baik datang dari ALLAH.... Doa ni maa selalu pesan dan die suh amalkan setiap hari selepas solat... dan bnyak khasiat2nye taw.. tok selah abah pun pesan cam tu gak.... so? sejak dari kecik lagi ketika berusia 5, 6 tahun lagi ma dah ajar mengaji... kalau x ajar, x taw la smpai sekarang...

Doa ini adalah diriwayatkan oleh nabi kita iaitu Nabi Muhammad S.A.W. Pada suatu ketika, sedang nabi di dalam masjid Madinah, maka Jibril pun datang membawa firman, ujarnya Ya Rasululah S.A.W, Allah Taala utuskan pada tuan hamba dan firmannya >hai kekasihku adapun doa haikal yakni 7 doa ini dihantarkan tuhan pada tuan hamba maka barangsiapa yang membaca doa ini atau menyimpan doa ini maka ALLAH melepaskan dia dan ibu bapanya daripada api neraka. Ya Muhammad barangsiapa menaruh doa ini di dalam rumahnya maka tiada boleh masuk jin dan syaitan ke dalam rumahnya itu. Ya Muhammad, barangsiapa suratkan doa ini dan di pakai diperbuat tangkal nescaya terlepas dia daripada azab sengsara dan wabak dan duduk dalam aman dan lagi barangsiapa membaca doa ini sentiasalah ia dihormati orang dan ketika hendak mati pun tiadalah ia merasai azab sakratul maut...

Sebenarnya...ada bnyak lagi kisah die... nnti saya sambung k? semua ni bukan rekaan semata2 malah yg terdapat dlm buku doa yg memaparkan doa2 itu... nnti saya ceritakan lagi k??
k la... kalu korang nak tahu ni la ayat2nyee.. marilah kita sama2 amalkan nya... alhamdulillah.... berdakwah ke jalan ALLAH S.A.W....masih belum terlambat lagi untuk berubah....& menambahkan ilmu...


Selamat beramal yee....

No comments:

~Mu$LiM@H SoLeH@H~

~Mu$LiM@H SoLeH@H~

~My Blog List~

~My Pets~

< didi>

Follow by Email

",)